باسلام ؛
از تأخیر پیش آمده عذر می خوام به دلیل اشکال در اینترنت نتونستم زودتر خدمت برسم .قبل از اینکه درباره بحث چیزی بگم قبلش لازم می دونم شهادت حضرت زینب سلام الله علیها راتسلیت بگم.
آیه ابتلاء از آزمایشی سخن می گوید که خدای متعال درباره حضرت ابراهیم صورت داد واین آزمایش عبارت بود از قربانی کردن فرزندش اسماعیل است .خوب است بدانیم که این آزمایش در سنین پیری ابراهیم صورت گرفت وآن زمانی بود که ابراهیم پیامبر خدا بود پس خودبخود این اشکال رفع می شود که کسی بگوید این مقام امامت که خدا در این آیه می فرماید همان مقام نبوت است زیرا ابراهیم دارای آن مقام بود ومعنی ندارد که دو بار خدای متعال یک چیز را به کسی بدهد.
دومین نکته ای که باید مدّنظر داشته باشیم سنّت آزمایش از سوی خداست
أَ حَسِبَ النَّاسُ أَنْ یُتْرَکُوا أَنْ یَقُولُوا آمَنَّا وَ هُمْ لا یُفْتَنُونَ (العنکبوت2)بنا براین آیه خدای متعال همه انسانها را مورد امتحان قرار می دهد وبه همین جهت ابراهیم نیز مورد آزمایش الهی قرار گرفت وپس از سربلندی از آن خدای متعال ایشان را ترفیع درجه بخشید وبه مقام امامت رساند واین جایگاه امامت را می رساند.
از سؤال وپرسشی که بین ابراهیم وخدای متعال رخ میدهد به روشنی دانسته می شود که این اتفاق در سنین پیری او صورت پذیرفته وگرنه معنی نداشت که ابراهیم برای ذریّه اش هم چنین چیزی را بخواهد زیرا بنا بر آیات سوره حجر51تا55 وسوره هود 73ابراهیم وهمسرش هیچ امیدی به فرزنددارشدن نداشتند وآن را آزمایشی الهی می پنداشتند حال چگونه ممکن است کسی مانند ابراهیم از خدا بخواهد که فرزندی را که هنوز خدا به او نبخشیده (وامیدی هم به آن ندارد)امام قرار دهد!!!
از جوابی که خدای متعال به او می دهد عصمت فهمیده می شود واینکه تنها کسانی این لیاقت را پیدا می کنند که از هر گونه ظلم وگناهی به دور باشند به دلیل:
(أَ فَمَنْ یَهْدِی إِلَى الْحَقِّ أَحَقُّ أَنْ یُتَّبَعَ؟ أَمَّنْ لا یَهِدِّی إِلَّا أَنْ یُهْدى؟ سوره یونس35
آیا کسی که بسوی حق هدایت می کند،سزاوارتر است به اینکه مردم پیرویش کنند؟ و یا آن کس که خود محتاج بهدایت دیگرانست، تا هدایتش نکنند راه را پیدا نمیکند؟باتوجه به این آیه هم در می یابیم که امام ودعوت کننده بسوی حق بایدهیچ احتیاجی به سوی مردم نداشته باشند در اینکه چیزی را بخواهند از ایشان بیاموزند ومی طلبد که عصمت داشته باشند.
در آینده باز هم در این مورد سخن خواهیم گفت.